Įžvalgos
Lietuva
Tinklaraštis
Advokatų kontora, kuri rūpinasi savo klientais

Prekių ženklas ir valstybės simboliai – būti ar nebūti?

Prieš valstybines nepriklausomybės šventes padaugėja prekių, kurios žymimos valstybine simbolika – trispalvės vėliavos spalvomis, vyčiu ar kitais valstybės simboliais. Kai kurios bendrovės taip pat ir registruoja prekių ženklus ar išorinius gaminių vaizdus (dizainus), kuriuose naudojami valstybės simboliai.

Valstybės simbolių naudojimas šventiniu periodu tikėtina, kad padeda padidinti prekių pardavimus, tačiau, ar reikalinga registruoti tokį prekių ženklą, kuris nuo įprastai kasdieną naudojamo prekių ženklo skiriasi tik papildomu vėliavos ar herbo elementu? Tai gana sudėtinga ir dažnai neverta pastangų. 

Pirmiausiai, ne bet kas gali registruoti tokį prekių ženklą – prekių ženklo su valstybės simboliais registravimui reikalingas leidimas ir jis išduodamas tik tada, jeigu yra išpildomi žemiau nurodyti reikalavimai:

  • prekių ženklas ar dizainas bus naudojamas atstovaujant Lietuvos valstybės ar visuomenės interesams kitose valstybėse, tarptautinėse organizacijose, kurių veikla neprieštarauja Lietuvos Respublikos interesams, ar tarptautiniuose renginiuose, kurie nėra nesuderinami su Lietuvos Respublikos interesais;
  • prekių ženklas ar dizainas bus naudojamas vykdant veiklą, svarbią Lietuvos valstybės politikai, ekonomikai, mokslui, švietimui, kultūrai ar sportui;
  • prekių ženklas ar dizainas bus naudojamas gaminant prekes ar teikiant paslaugas, kurios būdingos Lietuvai, reprezentuoja jos kultūrą ar gamybos tradicijas;
  • prekių ženklas ar dizainas bus naudojamas pristatant Lietuvos kultūrą, mokslą, sportą, istorinį ar kultūrinį paveldą, gamtą, gamybos tradicijas, taip pat siekiant garsinti Lietuvą ar populiarinti jos įvaizdį.

Kaip taisyklė, leidimą registruoti tokį prekių ženklą gauna subjektai, kurie rengia oficialius valstybinės reikšmės sporto ar kultūros renginius ar atstovauja Lietuvą savo funkcijomis, gaminiais ar paslaugomis, pvz. FIFA registravo prekių ženklą, skirtą artėjančiam salės futbolo čempionatui, o LR Seimas registravo savo prekių ženklą su valstybinės vėliavos elementu. Visgi, daugiau asmenų tokių prekių ženklų neįregistruoja, nes jie neatitinka reikalavimų. 

Svarbu tai, kad prekių ženklo registracija nesuteikia apsaugos į valstybės simbolį – valstybinės vėliavos spalvas ant gaminių yra galima naudoti bet kada, jeigu tik tai atitinka reikalavimus – Lietuvos valstybės vėliavos atvaizdą galima naudoti dekoratyviniais tikslais kaip oficialų valstybės simbolį tokiu būdu, kad nebūtų parodyta nepagarba Lietuvos valstybės vėliavai. Ir pats faktas, kad registruotame prekių ženkle yra naudojamos vėliavos spalvos, neleis prieštarauti tokiam naudojimui kito ūkio subjekto veikloje – tiesiog pats vėliavos ar jos spalvų naudojimas nesuteikia skiriamojo požymio, o pats prekių ženklas ar dizainas bus saugomas, atsižvelgiant į kitų jį sudarančių elementų visumą.  

Visgi, Europos Teisingumo Teismas Kanados klevo lapo prekių ženklo byloje yra nurodęs, kad galima registruoti valstybės simbolių imitaciją, o tai netiesiogiai reiškia, kad teisės į tokią imitaciją būtų saugomos. 

Lietuvos teisės aktai labai aiškiai nurodo, kokie yra Lietuvos valstybės simboliai – vėliava ir herbas, ir todėl bet koks didesnis nukrypimas nuo oficialių reikalavimų, jau galėtų būti vertinamas kaip imitacija. Praktikoje leistinai imitacijai reikėtų daugiau pakeitimų. 

Taigi, peršasi išvada, kad ir į valstybės simbolius reikia žiūrėti kūrybiškai – tiesiog kopijos naudojimas nesuteiks privalumų, tačiau kūrybinis sprendimas gali leisti turėti saugomą prekių ženklą ar dizainą, kuriame netiesiogiai būtų naudojamas valstybės simbolis.