Įžvalgos
Lietuva
Tinklaraštis
Advokatų kontora, kuri rūpinasi savo klientais

Karantinas II: nuomos mokesčio kompensavimas

Lietuvoje paskelbus antrąjį karantiną bei dėl jo nustačius veiklos apribojimus, verslas kelia klausimą dėl valstybės finansinių priemonių taikymo. Kokios jos bus per antrąją COVID-19 bangą ir ar galima bus pasinaudoti per pirmąjį karantiną pasiūlytomis priemonėms? Viena iš jų – nuomos mokesčio kompensacija.

Iki šiol Vyriausybė nėra numačiusi tęsti nuomos mokesčio kompensavimo priemonės. Nors ir neatmeta galimybės, kad dėl to dar gali būti tęsiamos diskusijos su naująja valdžia.

Kol Vyriausybė svarsto, kokias naujas pagalbos priemones taikyti per antrąjį karantiną, būtina priminti, kad vis dar galima pasinaudoti dalinio nuomos mokesčio kompensavimo priemone, kuri buvo numatyta per pirmąjį karantiną.

Ši kompensacija mokama už ekonominei veiklai vykdyti patirtas nuomojamų negyvenamosios paskirties patalpų nuomos išlaidas. Paraiškas UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) dar galima teikti iki šių metų gruodžio 1 d. Didžiausia galima kompensacija – 50 procentų nuomos išlaidų.

Tiesa, kompensavimo laikotarpis: nuo 2020-03-16 iki 2020-08-31 d. Kitaip tariant, dėl šios kompensacijos gali kreiptis juridiniai asmenys ir verslininkai, kurių vykdoma veikla buvo uždrausta ar apribota Vyriausybės nutarimu dėl pirmojo karantino paskelbimo.

Taip pat, atkreiptinas dėmesys į tai, kad dar rugsėjo mėnesio pabaigoje dalinio nuomos mokesčio kompensavimo sąlygos buvo pakeistos. Numatyta teisė dėl kompensacijos kreiptis ne tik pagrindinę veiklą nuomojamose patalpose vykdžiusiems subjektams, tačiau taip pat ir nepagrindinę veiklą, kuri pirmojo  karantino metu buvo uždrausta ar apribota.

Tad tiems, kurie dar nepasinaudojo nuomos mokesčio kompensavimu, siūlytina skubėti tai padaryti, kadangi visų tam būtinų dokumentų parengimas pareikalaus laiko ir pastangų.  

Nuo lapkričio 7 d. įsigalioję draudimai nėra tokie patys, kokie buvo taikomi per pirmąjį karantiną, pavyzdžiui, nėra uždrausta parduotuvių, prekybos centrų veikla. Tad ir paramos priemonės šiuo metu kitos. Reikia tikėtis, kad Vyriausybė atsižvelgs į tai, jog dabartinis karantinas neišvengiamai sumažins nuomojamose patalpose veiklą vykdančio verslo apyvartas, dėl ko susimokėti nuomos mokestį daugeliui gali būti sudėtinga, ir pasiūlys jiems efektyvią nuomos mokesčio kompensavimo alternatyvą.