Įžvalgos
Lietuva
Tinklaraštis
Advokatų kontora, kuri rūpinasi savo klientais

10 darbų, kuriuos turi atlikti darbdavys, kad darbas po COVID-19 karantino būtų sklandus

Po karantino įmonės atšauks darbuotojus iš prastovų ir grąžins dirbančius namuose į jų įprastines darbo vietas. Vis tik akivaizdu, kad darbas po karantino tikrai nebus toks, koks buvo iki jo. Darbdaviams ruošiantis atnaujinti darbą, kyla naujų iššūkių, kaip sutvarkyti darbo procesą, kad darbas po karantino būtų organizuojamas saugiai ir sklandžiai.

Pasidalinsime patarimais, kokie 10 darbų laukia darbdavių:

  1. Peržiūrėti įmonės vidaus dokumentus (darbo tvarkos taisykles, tvarkas, reglamentuojančias nuotolinį darbą, darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijas ir kt.) ir įvertinti, kokių pakeitimų ir papildymų reikia dėl epidemiologinės situacijos. Pvz., ar darbo tvarkos taisyklėse darbuotojams numatytos pareigos naudoti darbdavio suteiktas asmenines apsaugos priemones, laikytis higienos reikalavimų? Ar tokių pareigų pažeidimas apibrėžtas kaip darbuotojo darbo pareigų pažeidimas?
  2. Informuoti darbo tarybą prieš 10 darbo dienų iki planuojamų darbo tvarkos taisyklių pakeitimų patvirtinimo ir konsultuotis su darbo taryba dėl planuojamų pakeitimų.
  3. Pranešti darbuotojams apie priimtus įmonės vidaus dokumentų pakeitimus.
  4. Informuoti darbuotojus apie darbdavio taikomas asmens apsaugos priemones, parengti jų naudojimo instrukcijas ir apmokyti darbuotojus, kaip jomis naudotis. Darbuotojas gali atsisakyti dirbti, jei darbdavys neaprūpina jų kolektyvinėmis ar asmens apsaugos priemonėmis ir dirbti yra nesaugu.
  5. Numatyti tvarką, kaip bus organizuojamas darbo procesas. Pvz., kam ir toliau bus nustatomas nuotolinis darbas? Kokie darbai bus atnaujinami etapais ar reguliuojant darbuotojų skaičių? Kaip bus reguliuojami darbuotojų srautai įmonėje? Kaip bus planuojamos darbuotojų pietų pertraukos? Kaip ir kada bus organizuojamos komandiruotės? Kaip bus vykdomas klientų ir pašalinių asmenų priėmimas?
  6. Paskirti atsakingus asmenis, kas kontroliuos darbo organizavimo reikalavimų vykdymą, asmens apsaugos priemonių naudojimą ir supažindinti atsakingus asmenis su tokiomis pareigomis.
  7. Pranešti darbuotojams, kada jie turi būti darbe.
  8. Informuoti darbuotojus apie COVID-19 simptomus, ligos prevenciją ir nustatyti darbuotojui pareigą nedelsiant pranešti darbdaviui apie COVID-19 nustatymą darbuotojui arba jei darbuotojas pradeda jausti šios ligos simptomus.
  9. Informuoti darbuotojus apie jų sveikatos stebėseną ir ją vykdyti.
  10. Numatyti planą, kokie veiksmai turi būti atliekami, jei įmonės darbuotojui bus nustatytas COVID-19 ir paskirti atsakingus asmenis šio plano įgyvendinimui.

Nustatęs tokį darbo procesą, kad darbe būtų sumažinta COVID-19 grėsmė, darbdavys turi ir efektyviai kontroliuoti, kaip nustatytų taisyklių laikomasi. Darbdavys negali toleruoti taisyklių pažeidimų, ir pastebėjęs juos, turi priminti darbuotojams apie darbo saugos reikalavimus, įspėti apie pažeidimus, o pažeidimams kartojantis – taikyti proporcingą padarytam pažeidimui atsakomybę.