Įžvalgos
Lietuva
Tinklaraštis
Advokatų kontora, kuri rūpinasi savo klientais

Rekomendacijos veiklą po COVID-19 atnaujinančiam verslui

Vyriausybei paskelbus apie švelninamas karantino sąlygas nuo balandžio 27 dienos veiklą atnaujina bei darbuotojams ir lankytojams duris atveria dalis iki tol laikinai veiklą stabdžiusių verslų. 

Kaip pasiruošti saugiam darbo bei veiklos organizavimui? TRINITI pateikia susistemintas rekomendacijas veiklą atnaujinančiam verslui: 

Darbuotojai

  • Jūs turite užtikrinti, kad tarp darbo vietų būtų ne mažesnis nei 2 metrų atstumas. Darbuotojai turėtų laikytis saugaus atstumo vienas nuo kito, susitikimai turi būti organizuojami išlaikant saugų atstumą bei ne ilgiau nei 15 minučių, jei įmanoma, darbuotojai turėtų iš viso vienas su kitu nekontaktuoti. 
  • Patalpos turi būti nuolat, ne rečiau kaip kas 1 valandą, vėdinamos. Paviršiai turi būti reguliariai dezinfekuojami, jei aptarnaujami lankytojai – dezinfekuojama turi būti po kiekvieno lankytojo, tam tarp lankytojų aptarnavimo, turi būti sudarytas ne trumpesnis nei 15 minučių laikotarpis.  
  • Darbuotojai dirba dėvėdami veido apsaugos priemones. Grožio specialistai, kuriems leista dirbti, paslaugas turėtų teikti dėvint vienkartines pirštines ir apsaugines kaukes bei apsauginius akinius ar veido skydelius, apsaugos priemonės turėtų būti dezinfekuojamos arba keičiamos po kiekvieno kliento aptarnavimo.
  • Darbuotojai negali dirbti, jei jie turi viršutinių kvėpavimo takų, žarnyno infekcijų ar kitų susirgimų požymių. Ligos požymiams pasireiškus darbe, darbuotojas privalo būti nedelsiant nušalintas nuo darbo, pasitvirtinus COVID-19 atvejui darbovietėje, privaloma informuoti NVSC bei bendradarbiaujant su NVSC nustatyti kontaktą turėjusius asmenis ir jiems taikyti 14 dienų izoliaciją. 
  • Darbuotojų sveikata turi būti nuolat stebima. Jūs turėtumėte instruktuoti savo darbuotojus apie pareigą patiems reguliariai matuotis kūno temperatūrą ir kitaip stebėti savo sveikatos būklę, taip pat apie pareigą informuoti Jus, kaip darbdavį, jei darbuotojui įtariamas ar patvirtinamas COVID-19. Tačiau darbuotojai neturėtų būti įpareigojami pildyti deklaracijų, anketų ar kitokiu būdu reguliariai teikti informaciją apie jų sveikatos būklę ar jos pokyčius. Kitais žodžiais tariant, temperatūrą darbuotojai turėtų matuotis patys ir Jums pranešti, jei ji pakilusi, temperatūros rodmenys neturėtų būti kaip nors fiksuojami, informacija kaupiama, sisteminama. Jei darbuotojai patys nepasimatuoja temperatūros ir neparodo jums termometro rodmenų, Jūs patys galite tai padaryti bekontakčiu termometru, o iki tol reikėtų neleisti nepatikrintiems darbuotojams dirbti, kadangi darbdavys turi pareigą užtikrinti saugias darbo sąlygas. Rekomenduojama matuoti ir trečiųjų asmenų (pavyzdžiui, vairuotojų, kurjerių ir pan.) kūno temperatūrą (bekontakčiais termometrais), neįleisti į patalpas karščiuojančių asmenų, nekontaktuoti su jais.
  • Darbuotojai nuolat, ne rečiau kaip kas 2 valandas, dezinfekuoja rankas
  • Darbdavys suteikia darbuotojams priemones higienai bei temperatūrai matuotis – termometrus, taip pat kitas apsaugos priemones, aprašo visą šį procesą tvarkoje. 
  • Dirbti neturėtų būti išleisti rizikos grupei priklausantys asmenis. Draudžiama leisti dirbti izoliacijoje esantiems asmenims. 

Lankytojai

  • Paslaugų teikimas lankytojams turėtų būti organizuojamas taip, kad vienam asmeniui būtų skiriamas ne mažesnis nei 10 kv. m. plotas arba paslaugos vienu metu būtų teikiamos tik vienam lankytojui
  • Į savo patalpas galite įleisti tik apsaugines kaukes ar kitas veido apsaugos priemonės dėvinčius lankytojus
  • Prie įėjimo į lankytojams skirtas patalpas turite pateikti informaciją apie tai, kad paslaugomis nerekomenduojama naudotis rizikos grupės asmenims, taip apie asmens higienos laikymosi būtinybę. Lankytojams turi būti suteiktos galimybės rankų dezinfekcijai, rekomenduojama padėti vienkartinių pirštinių. 
  • Lankytojai turėtų būti skatinami atsiskaityti ne grynaisiais pinigais
  • Prašyti lankytojų pasimatuoti temperatūrą ar matuoti ją patiems galima, tik rodmenys neturėtų būti kaip nors fiksuojami ar dokumentuojami. Asmenys, kurių temperatūra viršija 37,3 laipsnius neturi būti įleidžiami ir aptarnaujami.
  • Kavinės, restoranai ir kitos maitinimo įstaigos, siūlantys maistą išsinešti, turi užtikrinti, kad nesusidarytų eilės arba jose stovintys asmenys laikytųsi saugaus bent 1 metro atstumo
  • Lauko kavinėse tarp staliukų turi būti sudarytas bent 2 metrų atstumas, nuo praėjimo vietų staliukai turėtų būti atitraukti bent per 1 metrą. Prie vieno staliuko gali sėdėti ne daugiau nei 2 asmenys, išskyrus tos pačios šeimos narius, veido apsaugos priemonių nedėvėti galima tik valgant ar geriant. 

Susisiekite su Aurelija aurelija.rutkauskaite@triniti.lt