Įžvalgos
Lietuva
Tinklaraštis
Advokatų kontora, kuri rūpinasi savo klientais

Oficialu: naujas užsienio talentų pritraukimo įrankis Lietuvoje – „Startup Employee Visa“

Lietuva ir toliau stiprina verslo kūrimo aplinką startuoliams bei padeda jiems tvirčiau ir sėkmingiau įsitvirtinti Lietuvos rinkoje. Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatymo pakeitimų dėka įtvirtinta jau seniai praktikoje naudota „startuolių“ sąvoka. Nuo liepos 1 d. startuolis oficialiai bus laikomas didelį ir inovacijomis grįsta verslo plėtros potencialą turinčia labai maža ar maža įmone, veikiančia ne ilgiau kaip 5 metus.

Be to, pateikti siūlymai dėl Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimų, kuriais siekiama lankstesnio opcionų apmokestinimo. Planuojama nustatyti mokestinę lengvatą darbuotojams, kurie opcionų būdu įgytas įmonės akcijas išlaikė ilgiau nei 3 metus. Šiais pakeitimais siekiama išlaikyti ir motyvuoti darbuotojus, dalį jiems tenkančio atlyginimo išmokant opcionais. Tai naudinga ir startuoliams, kurie verslo pradžioje dažnai neturi pakankamai lėšų mokėti darbuotojams konkurencingus atlyginimus.

Taip pat jau ne vienerius metus sėkmingai veikianti supaprastinta užsienio startuolių atvykimo procedūra „Startup Visa“ yra skirta sklandesniam ir lankstesniam startuolių persikėlimui į Lietuvą (https://startupvisalithuania.com/). Pagrindinis šios procedūros reikalavimas – gavus leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, startuolis privalo būti įsteigtas ne vėliau kaip per 30 dienų. Kitu atveju – leidimas laikinai gyventi anuliuojamas.

Visi šie ir kiti verslo aplinkos gerinimo sprendimai dar labiau paspartino naujos procedūros „Startup Employee Visa“ įgyvendinimą, kuri yra lyg „Startup Visa“ tęsinys, skirtas ne pačiam startuoliui ar jo steigėjui, o startuolio darbuotojams, atvykstantiems iš užsienio.

Bendru Vidaus reikalų ministerijos, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir Migracijos departamento memorandumu siekiama sumažinti aukštos kvalifikacijos specialistams atvykimo į Lietuvą barjerus. Iki šiol besinaudojantys „Startup Visa“ programa užsieniečiai sėkmingai persikeldavo savo startuolius į Lietuvą ir gaudavo leidimą laikinai gyventi. Pagrindiniu iššūkiu ir didele problema buvo tai, jog jie negalėjo atsivežti į Lietuvą užsienio darbuotojų, kuriuos buvo pasamdę savo šalyje prieš verslo perkėlimą į Lietuvą.

Nauja procedūra siekiama, jog „Startup Employee Visa“ programos pagalba startuolių darbuotojai galės kur kas greičiau ir paprasčiau sutvarkyti visas procedūras Migracijos Departamente. Planuojama įgyvendinti „vieno langelio“ principą visoms paslaugoms, kurios bus susijusios su leidimu laikinai gyventi Lietuvoje skirto būtent startuolių darbuotojams. Tai turėtų padėti aukštos pridėtinės vertės verslams dar labiau įsitvirtinti Lietuvos rinkoje.

Daugiau informacijos: https://triniti.lt/veiklos-sritys/rizikos-kapitalas/; https://www.startuplithuania.com/startup-employee-visa/